Nyhet

Nyhet

Denis Manturov träffade Sveriges ambassadör Malena Mård

Utsikterna för utvecklingen av bilaterala handels och ekonomiska förbindelser luftades inom möte i Moskva mellan Rysslands industri- och handelsminister Denis Manturov och Sveriges ambassadören Malena Mård.

Parterna diskuterade bland annat potentialen för samarbete inom ett antal nya och lovande områden. Dessa frågor kommer man att samtala inom 17:e session av Rysk-svenska styrkommittén för handel och ekonomiskt samarbete som tar plats i Stockholm den 15 oktober 2021.

– Jag har fått ett brev från Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg. Det är med glädje jag accepterar hennes inbjudan att komma till Stockholm i oktober och hålla nästa session i styrkommittén för handel och ekonomiskt samarbete. Kommitténs fullformatsmöten har inte hållits sedan det avlägsna 2013 – då höll vi tilsammans med min dåvarande motsvarighet, fru Eva Björling, ett möte i St. Petersburg,

– noterade Denis Manturov.

Ett annat viktigt ämne Denis Manturov diskuterade med Malena Mård var den svenska delegationens deltagande i Sankt Petersburgs internationella ekonomiska forum 2021 samt största i Russland Industriella mässan Innoprom. Svenska bolag och representanter har alltid varit aktiva i dessa två viktiga internationella näringslivets händelser och man hoppas på att det skulle främja vidareutvecklandet av ömsesidiga handelsekonomiska relationer mellan våra två lånderna.

Denis Manturov uttryckte också hopp på att den negativa dynamiken i bilaterala handel som följd av pandemin förändras snart.

–  Jag hoppas att vi genom gemensamma ansträngningar kommer att kunna vända dessa negativa trender. Dessutom har vi en bra bas för utveckling – det finns mer än 500 svenska företag i Ryssland, inklusive ABB, Essity, IKEA, Volvo, Scania, SKF, etc. Det senaste, förresten, avser att ingå ett Särskilt investeringsavtal (SPIC) för produktion av lager i Ryssland. Tävlingsresultaten kommer att tillkännages i mitten av maj, berättade Denis Manturov.